Workshop Reciterend zingen

In reciterende gezangen staat het woord geheel centraal, en is de zangwijze daaraan ondergeschikt. Deze vorm van zingen kent een lange traditie vanuit religieuze samenkomsten (in tempel, synagoge en kerk), waarbij de heilige teksten op een speciale zangerige toon werden uitgevoerd. Dit uit eerbied en respect voor de Heilige Schriften en het goddelijke woord, maar ook omdat het anders onverstaanbaar zou worden voor de andere aanwezigen.

Tijdens de workshop Reciterend zingen krijgen deelnemers praktische handreikingen doen, om tot een verantwoorde en effectieve uitvoering te komen van liederen uit het Liedboek waarin de principes van reciterend zingen voorkomen. Het Regenboogkoor laat bovendien enkele voorbeelden horen van liturgisch repertoire dat in kerkelijk centrum de Regenboog wordt gebruikt.

Over Hendrik

Hendrik Vonk is afgestudeerd musicoloog (RU Utrecht), zanger en dirigent (HKU). Hij was in de jaren 80 jarenlang vaste tenorsolist van de Domkerk in Utrecht en in de jaren 70 en 80 organisator van liturgische avonden in Amersfoort. Vanaf de jaren 90 was hij jarenlang international tenorsolist voor opera en concert. Hendrik zong hoofdrollen tot in de Scala van Milaan, Deutsche Oper Berlijn en National Israelian Opera in Tel Aviv. Vanaf 2014 dirigeert hij het Regenboogkoor in de Merenwijk, naast andere kerkkoren in Cabauw/Lopik en Utrecht.