Terugblik tweede Leidse kerkmuziekdag

5 november 2016

De Tweede Leidse Kerkmuziekdag bracht gedurende de dag veel deelnemers bij elkaar, die samen op verschillende manieren het Magnificat beleefden.

Kerkmuziekhistoricus Wim Kloppenburg hield een lezing en een workshop. In de lezing vertelde hij over de ontwikkeling van het Magnificat door de eeuwen heen. In de workshop liet hij de deelnemers actief luisteren: de ontwikkeling die hij tijdens de lezing uiteenzette werd nu nog duidelijker door het beluisteren van de vele toepassingen en kleuringen. Waar leg je als componist het accent? Hoe veel lagen breng je aan?

Emma Brown, zangeres en componiste, sloot daar mooi bij aan toen zij vertelde over het Magnificat dat zij zelf componeerde. Zij verplaatste zich in de persoon van Maria en stelde zich voor hoe het zou zijn om als jong meisje te horen te krijgen dat je zwanger zult raken. Zo maar. Voel je dan meteen die euforie, of ben je eerst boos of angstig?

Behalve luisteren en leren, was er ook voldoende mogelijkheid om zelf te zingen. Zingend maakten de deelnemers kennis met de Magnificats in het kerkelijk liedboek. De meesten waren duidelijk gewend om (veel) te zingen, want, met de ondersteuning van de cantorij van de Vredeskerk, klonken de liederen luid, duidelijk en geïnspireerd.

De scratch van het Magnificat van Vaughan Williams trok veel belangstellenden naar de Regenboog. Onder leiding van Bernhard Touwen werd in een klein uurtje dit Magnificat ingestudeerd.

Daarna was het weer tijd om te luisteren. Con Amore en Emma Brown brachten delen uit het Magnificat van Johan Sebastian Bach ten gehore. Aansluitend volgde een vesperviering. Dominee Inge Smidt ging voor, Arcobaleno zong een Armeens Onze Vader en het scratchkoor liet het Magnificat van Vaughan Williams horen. Met het Luthers avondgebed werd al een knipoog gegeven naar volgend jaar als Maarten Luther centraal staat tijdens de Derde Leidse Kerkmuziekdag.

De hele dag was kerkelijk centrum de Regenboog het centrum van deze ‘magnifieke dag’. Een gastvrij onthaal, met koffie en banketstaaf en een goed verzorgde lunch, maakte de dag compleet.

Voor een terugblik in foto’s: bezoek hier de fotogalerij.