Over ons

De Leidse Kerkmuziekdag is een jaarlijkse interactieve dag waar je als deelnemer ervaart hoe divers kerkmuziek is aan de hand van luisteren naar muziek, zelf zingen en (zang)workshops over muzikale vormen, van gregoriaans tot gospel. Kerkmuziek is (dus) meer dan een psalm of kerklied. De Matthäus Passion is kerkmuziek, een Requiem ook, net zoals een bekend lied als Amazing Grace.

Aan de hand van een jaarlijks wisselend thema gaan de deelnemers van de Leidse Kerkmuziekdag tijdens een lezing, luisterend naar een optreden, maar vooral zelf zingend ontdekken hoe divers en vaak ook aangrijpend kerkmuziek is. Op die manier willen we deze prachtige muziek (opnieuw) onder de aandacht brengen van een breed publiek.

Vaste onderdelen tijdens onze kerkmuziek zijn:

  • Even de stembanden losmaken: zingen!
  • Lezing over het thema van de Kerkmuziekdag, bij voorkeur interactief en informatief
  • Lunch, smakelijk broodjes en gezonde verfrissingen
  • Scratch: samen een meerstemmig muziekstuk instuderen; wat bereik je in een uur?
  • Workshopronde met een aantal gelijktijdige workshops, leren en doen gaan hand in hand
  • Afsluitende vesper waarin alle onderdelen terugkomen

Doelstelling

De Leidse Kerkmuziekdag vindt ieder jaar in het najaar plaats. Deze dag is een initiatief van de Protestantse Gemeente Leiden. De kerkmuziekdag richt zich op iedereen die houdt van muziek, die geïnspireerd is door de Bijbel of het christelijk geloof. Tijdens de kerkmuziekdag kunnen deelnemers actief bezig zijn met muziek en liturgie onder leiding van professionele kerkmusici. Er is aandacht voor de achtergronden van de muziek en oude en nieuwe vormen van kerkmuziek worden beproefd.

Terug naar Home