Jan Marten de Vries

Jan Marten de Vries is pianist, componist, kerkmusicus en tekstschrijver. Tijdens de Leidse kerkmuziekdag verzorgt hij een workshop over zingeving en compassie, waarbij de deelnemers veel gaan zingen!

In de workshop ‘Muziek en Compassie’ gaat Jan Marten de Vries al zingend met de deelnemers op zoek naar compassie in de muziek. Zijn in de teksten van liederen elementen aan te wijzen die ruimte geven aan empathie? En zijn er misschien kenmerken die juist compassie in de weg zitten
Nu is tekst maar één aspect van een lied. Zou de ene muziek zelf al meer compassie oproepen dan de andere? 
Jan Marten speelt enkele fragmenten uit de pianoliteratuur en bespreekt die met de deelnemers.  

Jan Marten is sinds 2000 geregeld betrokken bij radio- en televisiekerkdiensten (IKON, ZDF) en andere programma’s rond zingeving (VPRO, NCRV, KRO, NTR). Zingeving in de ruime betekenis van het woord, dus ruimer dan alleen het christendom. Hij organiseerde voor Sail Amsterdam in 2005 en 2010 de interreligieuze viering op zondagochtend. Hij was ook betrokken bij de organisatie van ‘Religies reiken elkaar de hand’, een jaar na de dood van Theo van Gogh, in 2005. De liederen uit zijn interreligieuze liedbundel Voor een zoeker als de mens (2010) hebben de laatste jaren hun weg gevonden. In deze workshop komt de veelzijdigheid van Jan Marten ongetwijfeld allemaal aan bod. Hij gaat de deelnemers laten zingen vanuit een diep gevoel en vanuit het besef wat tekst en melodie samen voor impact hebben op zanger én luisteraar.
Hij is cantor in Haarlem en Amsterdam. Hij schrijft als componist en tekstschrijver (kerk)liederen en andere liturgisch materiaal. In 2017 behaalde hij als eerste een master kerkmuziek piano.

Voor meer informatie: www.janmartendevries.nl/

Terug naar het programma